Golden hour? Blue hour? Houden jullie ook zo van kleuren?


Fotograferen doe ik in de fotostudio of op locatie. Als beroepsfotograaf vind ik het leuk om enerzijds volledige controle te hebben over het licht in de fotostudio en anderzijds word ik graag verrast door het weer, het licht of de wind als we op locatie fotograferen.


Toch heb ik 2 favoriete momenten als ik buiten ga fotograferen, nl. het gouden uur en het blauwe uur. Niet toevallig zijn de kleuren blauw en goud de basis van het logo van ikhouvanfotografie.be!Golden hour / Magic hour?


Vakantie aan verre stranden of thuis in de tuin, genietend van je #staycation? Zowat overal gaat de zon op en onder! En laat die zon nu net de mooiste lichtbron zijn? Dus ook hier kan je genieten van de mooie gloed van die zon geeft en bijgevolg dé mooiste foto herinneringen maken.


Zeker tijdens het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd!


Dat is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft. Het is het moment waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Dat is een ideaal moment om die mooie zachte foto te maken. Denk maar aan de dramatische rode luchten, gouden heuvels en langgerekte schaduwen.


Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. Het blauwe licht wordt hierdoor meer verstrooid, waardoor het rode licht relatief meer aanwezig is.

Het gouden uur schuift elke dag op. Wil je weten wanneer wanner het het gouden uur is? Daar vind je handige apps voor! Bv. Magic hours (Iphone)
Blue hour?


Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat 's ochtends, het uur voor zonsopgang en 's avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur gebeurt tijdens de overgang tussen nacht en dag (of andersom). Het blauwe uur is dus een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten. De naam is ontstaan uit het Frans: l'heure bleue.


Het "blauwe uur" is niet hetzelfde als het "gouden uur". Dat is namelijk het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang; het licht heeft dan een warme, goudachtige kleur.

bron: wikipedia

foto's: © ikhouvanfotografie.beRecente blogposts

Alles weergeven