top of page

Een geslaagde fotoshoot met je hond? 11 Tips!Dit zijn Lens, Clair(-Obsure) en Pixel. Onze 3 huisdieren.We hebben hen als pups en kitten leren kennen waardoor ze ondertussen bijna professioneel fotomodel zijn. Ik ben dan ook zeer blij dat ik van hen mooie foto’s heb kunnen maken. Willen jullie dit ook?Hier vind je enkele tips die er voor zorgen dat jullie ook een geslaagde fotoshoot kunnen beleven: een plezier voor jou én je dier! Én voor ons als fotograaf!

Tip 1 | Trucjes

Kent je hond enkele trucjes en commando’s? Je kan voor de fotoshoot deze trucjes wat opfrissen. De meest voorkomende commando’s zijn zit, lig en blijf en als je andere zaken zou aangeleerd hebben, kan je deze ook oefenen.

Het is trouwens geen vereiste dat je hond deze commando’s kent, maar het helpt wel. Honden mogen honden nl blijven en we maken natuurlijk niet alleen foto’s waarbij je huisdier zit, ligt of blijft.

Tip 2 | Uitlaten

Als je van de auto naar mijn studio wandelt, raden we je aan om een extra ommetje te maken om je hond uit te laten.

Zo is je hond al wat energie kwijt. Je mag natuurlijk niet overdrijven want hij mag nog energie overhouden en we willen ook niet dat je hond al uitgeput is voor hij aan de fotoshoot begint.
Tip 3 | Kennismaking

De ene hond is de andere niet. Sommige honden zijn onmiddellijk vertrouwd en staan als een ervaren fotomodel voor de lens.  Heb je een hond die eerder schuw of timide is, dan nemen we eerst rustig de tijd om je hond te laten wennen aan mij en de omgeving. Er is geen haast en jullie viervoeter moet zich op zijn gemak voelen. Alleen zo komen we tot het gewenste resultaat. Ik geef hem positieve bevestiging wanneer hij komt snuffelen.

Wij kunnen ondertussen dan even  dan eerst iets en bespreken ondertussen wat je huisdier kan en wat je verwacht van de fotoshoot en wat je met de foto’s wil doen.

Tip 4 | Halsband

Net als bij mensen een horloge teveel aandacht kan vragen op een foto, geldt dit ook voor de halsband van de hond.

In de studio vragen we om deze uit te doen. Zo heeft de hond zijn natuurlijk uiterlijk en gaat alle aandacht naar jullie hond. De aandacht die hij verdient.

Naamplaatjes zien we niet graag mee op de foto. Deze kunnen namelijk glimmen en een valse reflectie geven of zijn beschadigd. Vergeet het naamplaatje na de fotoshoot niet terug aan te doen bij je hond.

Op locatie doen we leiband wel aan. In het punt over de leiband lees je waarom.


Tip 5 | Leiband

In de studio fotograferen we zonder leiband.

Op locatie is dit een ander verhaal. De veiligheid van je hond, jezelf en omstaanders is immers een top prioriteit. Je hond zou kunnen weglopen, hij kan extra reageren op geluiden, mensen of situaties. Daarom fotograferen we altijd met leiband.

We vragen wel om de leiband en de halsband wat op te poetsen. Of het is misschien het moment om je huisdier een nieuwe halsband en leiband cadeau te geven. Als je een nieuwe leiband zou aanschaffen, kan je ook rekening houden met een kleur die bij je hond past.

Wil je geen leiband op de foto? Geen probleem. Nadien, als jullie de foto’s hebben gekozen, kan ik de leiband in post-productie weghalen. We bespreken dat op het moment dat jullie de foto’s voor de eerste keer te zien krijgen.

Tip 6 | Belonen

Bij een hond krijg je bijna alles gedaan als je hem beloond bij goed gedrag. Tijdens het fotograferen van je viervoeter is dit niet anders. Tijdens het fotograferen zal hij verwend worden met koekjes en snoepjes of speeltjes.

In de fotostudio zijn wij baas. Je mag je hond zelf ook belonen, maar enkel wanneer wij het zeggen. We mogen je hond namelijk niet te hard in verwarring brengen.

Indien je fotoshoot ’s avonds plaats vindt, willen we je vragen om zijn avondmaal na de fotoshoot te geven. Zelf zijn we na een maaltijd ook moe en loom en tijdens de fotoshoot willen we niet dat hij in slaap dommelt.Tip 7 | Allergie

Tijdens een fotoshoot zorgen wij voor de snoepjes. Heeft je hond een allergie of is hij kieskeurig, dan kan je zelf je snoepjes meebrengen. Hou er rekening mee dat deze snoepjes niet te groot, niet kruimelig en niet vettig zijn als we in de fotostudio werken. Je wil namelijk foto’s van je hond die naar de camera kijkt, en niet dat hij de kruimels oplikt. 

Tip 8 | Speeltjes

Het is aan te raden om enkele speeltjes mee te brengen waar je hond aan gehecht is. Maak deze thuis even proper. Wij hebben hier ook  een aantal speeltjes die hij niet ken. Daardoor kan zijn interesse extra gewekt worden.

Het is niet de bedoeling dat speeltjes mee op de foto staan.

Tip 9 | Geluiden


Het is vooral belangrijk dat enkel de fotograaf met geluiden werkt. Jullie willen toch dat jullie viervoeter in de camera kijkt, nietwaar?

Als iemand anders in de ruimte geluiden begint te maken, dan gaat de aandacht van je hond naar de foute kant. Geluiden werken ook best als ze onverwacht komen. Daarom gaan we niet heel de tijd geluiden maken. Hetzelfde geldt voor vertrouwde woorden en zinnen zoals ‘Gaan we wandelen?’, ‘Waar is…’ of ‘Wie wil…’ De meeste honden reageren hierop met een vertederend gekanteld hoofd, met gespitste oren of een vragende blik. We


gaan spaarzaam om met deze zinnen. Ook hier gebruikt enkel de fotograaf deze zin


nen, tenzij de fotograaf anders aangeeft.  

Een mooie mix tussen snoep, speeltjes en geluid is de sleutel!

Tip 10 | Oogcontact

Hou er rekening mee dat wat ik als fotograaf door de camera zie een ander beeld is dat wat jij ziet! Wat jij denkt dat een schattige foto zou zijn, zal het enkel zijn als je hond in de richting van de camera kijkt zodat er direct oogcontact is.

Tip 11 | Relax

Wees relaxed! Als jij relaxed bent tijdens de fotosessie, zal je huisdier dat ook zijn. Dieren reageren immers sterk op onze emoties, gedrag en houdingen.

Wees niet kwaad of gefrustreerd als je hond niet meteeen wil meewerken. Hij is misschien nog niet helemaal geacclimatiseerd. We nemen de tijd en af en toe een pauze. Wil je hond op avontuur, even rondlopen of gaan snuffelen, dan mag hij dat.

Voor ons is het belangrijk dat zowel jij als je hond een fijne foto-ervaring hadden zodat jullie nadien tijdens het kijk-moment overdonderd worden door het resultaat.

​​

Veel dierenliefs,

Kristel,

Lens, Clair(-Obsure) en Pixel.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page