top of page

De perfecte pasfoto?Het kan!


Pasfoto's zijn een noodzakelijk kwaad.

De strenge regels zorgen er vaak voor dat niet iedereen graag een pasfoto laat maken.


Ik geef je hier enkele tips, zodat je je perfect kan voorbereiden op die zo gevreesde 'mug shot'!"Ik lijk niet op de persoon op die foto."


Dat is het meest gezegde zinnetje in pasfotoland. Ikzelf denk dat ook dikwijls. En dat heeft maar één reden: je ziet elke ochtend in de spiegel... je spiegelbeeld. Een foto is dus altijd het spiegelbeeld dan wat jij gewend bent om te zien. En bij een pasfoto valt dat meer op omdat daar de sfeer in de foto wegvalt.Pasfoto in de zomer?


De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Dat wil dus zeggen dat als je identiteitskaart in de winter vervalt, je op het einde van de zomer perfect die pasfoto kan laten maken. Dan heeft je huid nog die zomerse gloed.Tips voor mijn haar!


Vrouwen hebben vaak de neiging om op pasfoto's hun haren los te laten hangen en over een schouder te laten hangen.

Daardoor zien je proporties er raar en asymmetrisch uit.

Doe je haar in een paardenstaart of steek het losjes op. Niet te strak want met té strakke kapsels zie je er dan weer streng én kaal uit.


Heb je stijl haar? Leg er dan geen krullen in.

Heb je een weelderige krullenbol? Ga er dan niet ineens met de stijltang door.

Hou je kapsel zo natuurlijk mogelijk. Je gaat immers niet naar een trendy feest!


Ben je van plan om je haar te kleuren of knippen.

Doe dit dan voor je pasfoto's laat nemen.Make-up en glitter?


Voor je make-up geldt hetzelfde als voor je haar. Hou het zo natuurlijk mogelijk.

Laat die potjes en crèmes maar in de kast. Op een pasfoto pakt dat meestal héél onnatuurlijk. Glitters en highlighters kunnen je huid zelfs vettig of nat doen lijken.


Het doel van de pasfoto is nog steeds om een waarheidsgetrouwe foto van je te nemen.

Een natuurlijke lipstick, blush en mascara kunnen zeker! Breng ook gerust je matte blush mee!Mijn blik.


Je moet een neutrale blik hebben. Dat wil dus zeggen dat je niet niet breed mag glimlachen op een pasfoto. Maar dat wil ook zeggen dat je niet boos mag kijken. Oefen in de spiegel op een warme blik in je ogen en een vriendelijke expressie. Dat kan ook zonder te lachen.Een bril?


Ja, dat mag!

Op voorwaarde dat de nodige voorschriften gevolgd worden.

Een klein montuur kan een deel van je ogen verhinderen.

Een dik montuur kan een schaduw geven op je gelaat.

Getinte glazen verstoppen je ogen.


Maar het moet niet!

Ik ga dan ook altijd vragen om de bril af te zetten als één van de voorgaande richtlijnen niet gevolgd kunnen worden. Ook al heb je altijd een bril op, dan mag de pasfoto zonder bril. Je verandert immers wel eens van bril. Of over enkele jaren heb je lenzen.Zijn de regels van mijn kind jonger dan 6 jaar ook zo streng?


Neen. Een aantal elementen zullen minder streng beoordeeld worden zoals een neutrale blik, de schouders op één lijn of recht in de camera kijken.

Als beroepsfotograaf ga ik wel altijd voor die extra mile om toch ook deze zaken juist vast te leggen.

Kom je met je kind, heb dan géén schrik of stres. Je kind voelt dit. En het is eigenlijk voor niets nodig!T I P V O O R E E N P A S F O T O M E T M I J N B A B Y

Kan je baby nog niet zitten? Doe de baby dan een t-shirt aan ipv een body. Zo kan je je hand onder de t-shirt steken om het hoofdje van je pruts te ondersteunen. De kleur van die t-shirt maakt op zich niets uit, al raden we af om een witte t-shirt te kiezen.
Ik draag voor mijn godsdienst een hoofddoek. Mag ik de hoofddoek ophouden?


Ja, dat mag!

Op voorwaarde dat je gezicht zoveel mogelijk zichtbaar is. Ik help je je daar graag bij!

Let er wel op dat je niet voor een lichte hoofddoek kiest. Het contrast is dan te laag t.o.v. de lichte achtergrond.Ik heb een mentale of fysieke beperking?


Mentale of fysieke redenen kunnen soms verhinderen om een foto voor te leggen die aan alle eisen voldoet. Dit kan en mag. Het kan zijn dat een bevoegde arts of medische instelling een verklaring moet voorleggen bij de gemeente.Wat doe jij als professionele pasfotograaf voor mij?


Ik zorg ervoor dat de afmetingen, de belichting, de schaduwen en de uitsnede perfect zijn. Dat het fotopapier correct is en ik begeleid je graag naar die perfecte pasfoto.

Ik mag je echter niet smaller of breder maken, je huidtint aanpassen of je litteken verdoezelen.

Ik lever de pasfoto's met garantie. Moest er toch uitzonderlijk een pasfoto tussenzitten die toch niet wordt goedgekeurd... dan maak ik die graag opnieuw, zonder extra kost.Wist je dat je pasfotohoesje geld waard is?


Dat je bij ikhouvanfotografie.be gratis fotoshoots krijgt, dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat je per gezin éénmalig op vertoon van dit pasfotohoesje nog eens een korting krijgt van 10 % op je online nabestelling.

Inderdaad, je leest het goed! Vraag hierover alle info aan ons!
Heb je een pasfoto nodig? Reserveer hier je afspraak!


Met véél liefde voor fotografie.


Kristel Nijskens


Leopoldstraat 34

2850 Boom

0495215782
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page